Skip to main content

'Med stort overskud følger stort ansvar': Internationale fagforeninger griller Mærsk i kølvandet på dødsfald og krænkelser af rettigheder

28 Mar 2023
Nota de prensa

28. marts 2023, København

Fagforeninger, der repræsenterer ansatte i Mærsk, verdens største børsnoterede rederi, er i København i dag for at bringe klare budskaber direkte til Mærsks hovedkvarter i anledning af koncernens generalforsamling og virksomheden rekordstore overskud på 29 milliarder dollars.

Fagforeninger fra Holland, USA og Australien giver Mærsk en kritisk gennemgang af Mærsks præstationer på centrale arbejdsmarkedsspørgsmål gennem det seneste år på tværs af virksomhedens aktiviteter. Blandt andet:

  • 9 ansatte hos Mærsk og Mærsks underleverandører dræbt ved arbejdsulykker i 2022
  • Mærsks slæbebådsafdeling Svitzer forsøger at skære arbejdernes løn ned med 47 procent i Australien
  • Svitzer underminerer lønninger og vilkår i Argentina ved at bruge underleverandører.
  • Mærsk bryder sine egne værdier ved at nægte at forhandle kollektivt med fagforeninger
  • Forskere har afdækket, hvordan Mærsk betaler en meget lavere skat, end Mærsks ansatte gør

"Ved at nægte at forhandle kollektivt med fagforeninger bryder Mærsk sine egne værdier. Værdier som ellers forpligter virksomheden til at overholdevigtige menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder,” siger Jacqueline Smith , der er Maritim Koordinator for Internationalt Transportarbejder Forbund (ITF).

ITF er en sammenslutning af transportarbejderforbund, der repræsenterer Mærsk-ansatte og ansatte hos Mærsks underleverandører. Især søfarende, havnearbejdere, søfolk på slæbe- og bugseringsskibe samt logistikarbejdere.

"Vi er fortsat bekymrede over, at Mærsk tillader landechefer som dem, der driver Svitzer i Australien og Svitzer i Argentina, at drive gæk med og omgå Mærsks egne værdier. Man kan jo ikke have ét sæt værdier, når man markedsfører sit brand i Europa som progressivt på arbejdsmarkedet og i forhold til at stoppe klimaændringer og et andet sæt værdier på den anden side af kloden, i forhold til hvordan man i virkelighedens verden behandler sine ansatte Kunder forventer, ligesom fagforeninger og ansatte, at tingene hænger sammen på tværs af Mærsks globale forretning."

ITF Maersk Network Coordinator Kulsoom Jafri said unions expected more consistency from AP Moller – Maersk, than could be seen in the last year from Maersk and its subsidiaries.

Mærsks årlige generalforsamling var kun online i år. Mærsk forklaring er, at virksomheden trods overskud på 40 milliarder dollar ikke er i stand til organisere en fysisk generalforsamling på grund af intern omstrukturering.

Derfor blev fagforeninger opfordret af Mærsk-ledelsen til at forklare deres bekymringer skriftligt til virksomheden i stedet for at tale på generalforsamlingen, som det er sket i tidligere år.

"Selvom Mærsk har flyttet deres generalforsamling online i år og derved forhindrer aktionærer, herunder fagforeninger med aktier, i at forklare om vores bekymringer på normal vis, er vi kommet til København for at levere vores budskab personligt," siger Jaqueline Smith.

“ Mærsk skal vide, at i gode tider og i dårlige tider er arbejdernes stemme konstant. Vi vil altid være her for at være en kritisk ven, der holder Mærsk til regnskab for koncernens præstationer og adfærd over for de mennesker, der med deres arbejdskraft holder Mærsks forsyningskæder i gang,” siger Jaqueline Smith.

Danskerne forventer en konsekvent rettighedstilgang

Karsten Kristensen, formand for ITF's Maersk-netværk af fagforeninger og næstformand for 3F Transport, supplerer og forklarer, at både aktionærer og offentligheden i Mærsks hjemland forventede, at virksomheden deler sin succes med både sin egen arbejdsstyrke og bredt ud i samfundet.

"Dagens generalforsamling afslører sort på hvidt, at Mærsk Group opnåede et overskud på 29 milliarder dollars i det seneste år. Det er et enormt beløb. Den succes skal være en fælles succes. Både for Mærsk, for Mærsks ansatte og for samfundet,” siger Karsten Kristensen.

ITF Maersk Network chair and Deputy Chairman of Transport Group at Danish union 3F, Karsten Kristensen. He says one death is too many, yet nine workers and subcontractors have died in the employ of Maersk Group in the last year.

”Med stort overskud følger stort ansvar. Det er nu gode tider, hvor Mærsk ikke har nogen undskyldning for at leve op til sine egne værdier. I Danmark og i alle andre hjørner af kloden”, siger Karsten Kristensen.

Kommentaren kommer i kølvandet på de seneste nyheder om, at Mærsk betaler en langt lavere skat end arbejdere i mange af de lande, den opererer i, herunder Danmark. Forskning foretaget af skattegennemsigtighedscentret CICTAR viste , at en arbejder, der tjener en gennemsnitsindkomst i Danmark, forholdsvis betaler 13 gange mere i skat, end Mærsk betaler.

"I endnu år er vi endnu engang chokerede over, at vi må høre fra vores australske kolleger, at Svitzer Australiens ledelse fortsat laver regler for sig selv og der begår de mest uacceptable angreb på kollektive forhandlinger – alt sammen i "Mærsks" navn”, siger Karsten Kristensen.

MUA Assistant National Secretary Jamie Newlyn has been in Copenhagen as part of the ITF Maersk Network. Maersk-owned Svitzer has concluded pay rises for employees in the United Kingdom, but further south the company is still attempting to terminate the collective workplace agreement that MUA and other tug workers rely on in Australia.

Mærsk skal lytte til de ansattes stemmer mere end nogensinde

"Hvordan kan det være, at Svitzer, Mærsks slæbe- og bugseringsafdeling, kan forhandle sig frem til en retfærdig lønstigning på mere end 10 procent med sine arbejdere i Storbritannien, imens man i Australien forsøger de at rive langvarige kollektive overenskomst i stykker for dets arbejdsstyrke,?” spurgte Kulsoom Jafri , ITF Maersk Network Koordinator og kampagneleder.

"Konsekvensen af at gøre det, er at man skubber disse arbejdere, pandemiens helte, ned på et absolut minimum af juridiske krav – herunder minimumsbesætninger ombord, der bringer liv i fare."

”Når fremtiden for shippingsektoren er usikker, har Mærsk nu mere end nogensinde brug for at lytte til de ansattes og deres fagforeningers stemmer, når vi rejser bekymringer. Mærsk har købt aktiver for milliarder, og Mærsk har opkøbt virksomheder i brancher, hvor dens ledere har meget mindre viden end de ansatte. Vi er som hvert år kommet til København i år, fordi de titusindvis af Mærsk-ansatte skal have en stemme. Og vi kræver handling og konsekvens fra Mærsk”, uddyber Kulsoom Jafri.

OM ITF:

Internationalt Transportarbejder Forbund (ITF) er en demokratisk, medlemsstyret sammenslutning af transportarbejderforbund. ITF kæmper hårdt for at forbedre arbejdslivet og forbinder fagforeninger og arbejdernetværk fra 147 lande med det mål at sikre rettigheder, lighed og retfærdighed for transportarbejdere. Medlemsmæssigt repræsenterer ITF næsten 20 millioner kvinder og mænd, der som ansatte i transportbranchen flytter verden.

Post new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.